Aktualności - SMART

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści, dostosowywać i analizować reklamy oraz zapewnić bezpieczne korzystanie ze strony. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Aktualności

Ministerstwo Rozwoju  w ramach realizacji procesu przedsiębiorczego odkrywania oraz monitorowania Krajowej Inteligentnej Specjalizacji  zainicjowało w 2017 r. działania zmierzające do koncentracji tematycznej na  liście i opisach krajowych inteligentnych specjalizacji. W związku z tym Ministerstwo Rozwoju  prowadziło spotkania z przedstawicielami Grup Roboczych ds. KIS, mające na celu wypracowanie nowych propozycji w zakresie KIS.

W wyniku przeprowadzonych prac dokonano następujących zmian w KIS

Komitet Sterujący ds. krajowych inteligentnych specjalizacji w dniu 12 lipca 2016 r. zatwierdził 3. wersję Szczegółowego Opisu Krajowych Inteligentnych Specjalizacji, uwzgledniającą zmiany zaproponowane przez Grupy Robocze ds. krajowych inteligentnych specjalizacji.

W związku z przyjęciem w dniu 10 listopada 2015 r. przez Komitet Sterujący 20. krajowej inteligentnej specjalizacji pn. innowacyjne technologie morskie w zakresie specjalistycznych jednostek pływających, konstrukcji morskich i przybrzeżnych oraz logistyki opartej  o transport morski i śródlądowy, w Ministerstwie Rozwoju została uruchomiona procedura utworzenia Grupy Roboczej w ramach ww. specjalizacji

W 2014 r. Marszałkowie Województwa Pomorskiego i Zachodniopomorskiego zainicjowali proces przedsiębiorczego odkrywania w obszarach gospodarki morskiej. W wyniku prac analitycznych, w których wzięli udział przedstawiciele 62 przedsiębiorstw, 21 przedstawicieli uczelni i jednostek naukowych oraz 15 partnerów społeczno-gospodarczych,

Pracująca nad opisem swojej specjalizacji, Grupa Robocza nr 5 ds. zdrowej żywności  (o wysokiej jakości i ekologiczności produkcji),  wystosowała wniosek o zmianę nazwy krajowej inteligentnej specjalizacji ze „zdrowa żywność  (o wysokiej jakości i ekologiczności produkcji)” na „żywność wysokiej jakości”. Zmiana nazwy wynika z potrzeby ujednolicenia nazewnictwa zgodnie z nomenklaturą przepisów prawa żywnościowego.

W dniu 31 marca 2015r.  Komitet Sterujący ds. krajowych inteligentnych specjalizacji zaakceptował opisy 19 krajowych inteligentnych specjalizacji, wypracowane przez Grupy Robocze ds. kis, w skład których wchodzą przedstawiciele biznesu oraz nauki.

Szczegółowe opisy stanowią obowiązującą wytyczną w zakresie zgodności projektów finansowanych ze środków nowej perspektywy finansowej 2014-2020 z krajowymi inteligentnymi specjalizacjami.

W ramach realizacji dokumentu Krajowa Inteligentna Specjalizacja (KIS), którego celem jest identyfikacja i wspieranie priorytetowych obszarów w zakresie badań, rozwoju i innowacji w oparciu o proces przedsiębiorczego odkrywania, Ministerstwo Gospodarki w lipcu 2014 r. uruchomiło prace związane z utworzeniem Grup Roboczych (GR) ds. krajowych inteligentnych specjalizacji, organizując serię spotkań informacyjnych dla zainteresowanych podmiotów.

W III kwartale 2014 r. z inicjatywy Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego rozpoczęto prace nieformalnej Grupy Roboczej ds. przemysłów kreatywnych i kultury, składającej się z przedstawicieli biznesu i nauki, która miała na celu przeprowadzić proces przedsiębiorczego odkrywania oraz wykazać potencjał konkurencyjny i innowacyjny tych przemysłów.

W związku z przyjęciem 11 grudnia 2014r. przez Komitet Sterujący 19. krajowej inteligentnej specjalizacji pn. Inteligentne technologie kreacyjne, została uruchomiona procedura utworzenia formalnej Grupy Roboczej 19 ds. Inteligentnych Technologii Kreacyjnych (ITK).

  • fundusze-europejskie
  • rzeczpospolita-polska
  • ministerstwo-rozwoju-pracy-i-technologii
  • unia-europejska